Sopsortering, Störningar, Trapphuset, Tvättstuga

Uppdaterad

Sopsortering

Att lämna förpackningar och tidningar för återvinning är ett enkelt sätt att aktivt delta i arbetet för en bättre miljö. Genom att göra det minskar vi på mängden resurser som krävs för att producera nytt material. Detta kan du sortera i våra miljöbodar:

  • Pappersförpackningar
  • Plastförpackningar
  • Glas (färgat och ofärgat)
  • Metallförpackningar
  • Tidningar
  • Batterier
  • Glödlampor
  • Matavfall
  • Restavfall

Matavfall

Alla som bor hos oss ska sortera sina matrester i bruna påsar. Maten används till produktion av biogas. Exempel på matavfall är matrester, frukt-, ägg-, grönsaksskal, bröd, kaffesump, kaffe- och tefilter, vissna blommor, krukväxter, fiskrens, räk- och kräftskal, hushållspapper och servetter, popcorn, godis, glasspinnar, tandpetare, blompinnar och annat av trä. Använd alltid den gröna hållaren, då håller påsen bättre mot blött. Har du ingen kan du hämta på Kundcenter. Lägg aldrig den bruna påsen i en plastpåse – plast i matavfallet förstör biogasprocessen. Hela kärlet klassas då om till restavfall och bränns istället för att återvinnas.

Grovavfall ska till Återbruket

Miljöbodarna i våra bostadsområden är till för hushållsavfall – inte som avställningsplats för möbler, madrasser, mattor eller elektronik. Inte heller för lösningsmedel och andra kemiska produkter, som räknas som farligt avfall. Du ansvarar själv för att ta med denna sortens avfall till Återbruket.

Miljövinster med återvinning

Farligt avfall görs ofarligt
Det är mycket viktigt att farligt avfall tas omhand på rätt sätt. Felaktig hantering av farligt avfall kan få allvarliga konsekvenser för djur, natur och miljö. Det är dessutom kostsamt och svårt att sanera om avfallet hamnar på fel ställe.

Matavfallet blir fordonsbränsle och gödsel
Biogas är ett miljövänligt fordonsbränsle där utsläppet av växthusgaser är nästan obefintlig. Av matavfallet blir det dessutom gödsel till lantbrukare.

Sparar på jordens naturresuser
Istället för att ta ny råvara från jordklotet, används återvunnet material som t ex papper, metall, plast, glas.

Sparar energiförbrukning
När återvunnet material används i tillverkningen av olika produkter går det åt mindre energi jämfört med att använda nya råvaror. Denna energibesparing innebär att utsläppen av olika miljöstörande ämnen blir lägre.

Produktion av el och värme
Avfall som inte kan materialåtervinnas blir energi i form av el och värme.

Störningar

Som hyresgäst i ett flerbostadshus bör du räkna med att det alltid förekommer ljud. Det finns förstås en gräns mellan vad som är rimligt, och när det blir en störning. För att alla ska trivas tillsammans i ett hyreshus är det viktigt att alla tänker sig för och inte stör varandra i onödan. Enligt lag kan den som stör grannarna och inte rättar sig efter tillsägelser bli uppsagd. Hyresgästens skyldighet gäller både i lägenheten och i gemensamma utrymmen som trapphus, hiss, tvättstuga, miljöbod och på innergårdar. Hyresgästen har också ansvar för sina gäster.

Om du blir störd under dagtid vardagar ska du i första hand kontakta din områdessamordnare, som då vidtar lämpliga åtgärder. Då kontaktar vi den hyresgäst som orsakar störningen. Vid upprepade störningar skickar vi ut varningsbrev. Om störningen inträffar utanför våra arbetstider ringer du jouren på telefon 0220-77 40 50. Då får vi en rapport om det inträffade och har det som stödbevisning om störningarna fortsätter. Om det är återkommande störningar så är det bra om du själv för en loggbok på när störningarna inträffat och vad som hänt.

Om polisen rycker ut får Hallstahem ingen rapport om det. Därför är det viktigt att du alltid kontaktar oss eller jouren så att vi får reda på vad som hänt.

Exempel på störningar

  • Högt prat, skrik eller andra oljud inifrån lägenheten, samt för hög volym på TV eller stereo
  • Oljud från trapphuset
  • Oljud från husdjur

Misstänker du misshandel?

Är du orolig för att en granne utsätts för misshandel? Här kan du läsa om hur du går tillväga.

Trapphuset

Bor du hos oss får du inte ha saker i trapphuset. Alla tillhörigheter ska förvaras inne i lägenheten, i förrådet eller i anvisade utrymmen. Barnvagnar ställer du i barnvagnsrum, om det finns. Samma sak gäller för cyklar och rollatorer. Anledningen till att det här är så viktigt är att det är en brandrisk och gör det svårt för räddningstjänst att komma fram vid brand och olyckor. Saker som mot förmodan blir kvarlämnade i trapphuset kommer vi att märka med en gul lapp. Tas de inte bort i tid, så omhändertar vi dem.

Att tänka på i trapphuset

  • Det är rökförbud
  • Inga tillhörigheter får placeras där (t ex barnvagnar, cyklar)
  • Visa hänsyn till grannarna genom att prata lugnt och stäng dörren försiktigt efter dig
  • Släpp inte in någon du inte känner och låt inte porten stå öppen. Besökare släpper du in via porttelefonen

Städning

Trapphuset städas en gång i veckan av vår entreprenör Miljöpalatset. Har du synpunkter på städningen – gör en felanmälan.


Tvättstugan

För att hålla tvättstugan i gott skick är det viktigt att alla som använder den tar hand om den på ett bra sätt. Försök därför att hålla rent och snyggt. Skicka en felanmälan om något inte fungerar. Respektera tider som är bokade av andra och använd inte tvättstugan utanför de bokningsbara tiderna. Information om tvättider och regler finns i din tvättstuga. Minderåriga får av säkerhetsskäl inte använda tvättmaskinerna.

Att tänka på i tvättstugan

  • Respektera bokade tvättider. När ditt pass är klart, ska allt tas med ut.
  • Torka av golv, bänkar och maskiner när du är klar.
  • Kasta tomma tvätt- och sköljmedelsförpackningar
  • Följ skötselanvisningarna för maskinerna
  • Använd alltid tvättpåse vid tvätt av bh med bygel. En vanlig orsak till att maskinerna går sönder är att tvättpåse inte använts.
  • Är någon maskin trasig – gör en felanmälan.
Guide taggad med: Trapphuset Sopsortering Tvättstuga Miljöbod Störningar
warning Created with Sketch.